Miastenik w … kuchni

  • Zadbaj o cyrkulację powietrza: skuteczny okap, wyciąg, a jeśli tego będzie za mało to dołóż np. wiatrak (jeśli stoi na podłodze można użyć taśmy by przylepić przewody elektryczne do ściany, tak aby uniknąć potknięcia) – wszystko aby zmniejszyć odczuwaną temperaturę powietrza, która wyższa może zaostrzać objawy miastenii
  •  

  • Pamiętaj o wygodnym obuwiu z antypoślizgową podeszwą
  • Zadbaj o miejsce do siedzenia – jeśli masz mikroskopijnej wielkości kuchnię zamontuj składane krzesełko pod prysznic (można je złożyć, zajmuje minimalne ilości miejsca, a będzie jak znalazł gdy poczujesz się gorzej)
  • Wszelkie talerze, garnki, urządzenia podziel na te które używasz codziennie i te, z których korzystasz od czasu do czasu. Przedmioty, których często używasz, umieść w łatwo dostępnym miejscu.
  • Szklane pojemniki wyglądają pięknie, ale też są znacznie cięższe niż plastik lub papier. Zrezygnuj z przesypywania żywności do pojemników, można je trzymać w opakowaniach w jakich jest sprzedawana.
  • Jeśli jednak jesteś miłośnikiem ładnych pojemników i nie chcesz z nich całkiem rezygnować, to pomyśl o mniejszych pojemnikach z lekkiego tworzywa, tak aby były one łatwiejsze do podnoszenia i przenoszenia.
  • Przy słabych rękach przesuwaj ciężkie pojemniki po blacie.
  • Szafki wiszące niech służą do przechowywania przedmiotów z których korzystasz okazjonalnie lub bardzo lekkich.
  • W okresie zaostrzenia – jeżeli możesz – wygospodaruj na blacie miejsce na talerze i szklanki codziennego użytku, a jeśli czujesz, że „porcelana” jest zagrożona, to śmiało sięgaj po papierowe/plastikowe zastępniki.
  • Jeśli masz miastenię oczną i problemy z zobaczeniem właściwych oznaczeń na mikrofali, w piekarniku lub innych elektrycznych sprzętach kuchennych zaznacz sobie markerem lub wypukłą naklejką podstawowe funkcje, z których najczęściej korzystasz. Wybierając urządzenia warto również wybierać te modele, które mają duże przyciski czy pokrętła, posiadają podstawowe i najczęściej używane funkcje. Świetnie pod tym względem sprawdzają się urządzenia dostosowane dla osób starszych.
  • Jeżeli masz możliwość dostosowania kuchni dokładnie rozplanuj umieszczenie wszelkich urządzeń, tak by można było dotrzeć do niezbędnych obszarów roboczych, zlewu, kuchni i lodówki bez zbędnego chodzenia tam i z powrotem – przemyśl ciąg roboczy, o ile metraż pozwoli zapewnij sobie możliwość pracy w pozycji siedzącej.
  • Jeżeli wyjmowanie ciężkich garnków z wodą ze zlewu czy dźwiganie czajnika sprawia ci trudność zainstaluj baterię z długą, wyciąganą wylewką tak by móc nalewać wodę do garnków/czajnika na blacie i zamiast podnoszenia – przesuwania ich po blacie.
    Jeśli to możliwe warto by kuchnia była blisko wejścia – nie trzeba wtedy nosić toreb z zakupami przez całe mieszkanie.

Wpis – inspirowany wpisami na stronie poświęconej stwardnieniu rozsianemu sm24.pl i własnymi doświadczeniami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *